Tepas > Desa > Irman Meilandi: Waktuna Ngawangun Désa

Irman Meilandi: Waktuna Ngawangun Désa

Irman Meilandi

Irman Meilandi

Irman Meilandi (40) henteu kungsi nyangka hasil ngalalana ka sajumlah wewengkon di Indonésia ngamuara dina panyalametan kampung halamanna di Désa Mandalamekar, Kacamatan Jatiwaras, Kabupatén Tasikmalaya, Jawa Barat. Hasilna kacida amis. Désa anu jarakna 40 kilométer ti puseur dayeuh Kabupatén Tasikmalaya éta beuki siap jadi conto pikeun désa séjén di Indonésia.

Kira-kira 10 taun ka tukang, Irman percaya diri ngapromosikeun leuweung Mandalamekar ka baturna anu aktip nyalametkeun owa jawa. Leuweung Pasir Bentang dipiyakin jadi tempat anu pas pikeun ngaleupasliarkeun sato anu ampir punah éta. Dina ingetanna, Pasir Bentang mangrupa imah pikeun rébuan tangkal sarta ratusan cinyusu.

Tapi, kanyataan henteu kawas dibayangkeun. Tangkal badag leungit baganti ilalang. Ratusan cinyusu musnah. Pemanfaatan lahan sembarangan anu jadi cukang lantaran.

Kaayaan éta “menampar” beungeut Irman. Waktu éta, Irman aktip ngaberdayakeun masarakat pikeun ngalestarikeun alam Raja Ampat, Papua Barat. Ngaranna ogé beken alatan terus neken pencemaran mérkuri di tambang emas di Tatelu sarta ngapromosikeun panangtayungan Taman Nasional Bunaken di Sulawesi Utara.

”Saya ingin memberikan peran bagi tanah kelahiran. Setelah menyelesaikan kontrak di Raja Ampat, saya pulang kampung tahun 2009,” cenah.

Henteu lila nincakeun suku balik di Mandalamekar, Irman disuguhan pagulatan warga pikeun nyalametkeun wewengkon Karangsoak, salah sahiji leuweung panyimpan cai. Manéhna milu ngadamping warga anu resah waktu cinyusu nyusut alatan alih fungsi lahan.

”Lewat sejumlah pendekatan, disepakati kawasan Karangsoak seluas 132 hektar tidak boleh digarap lagi. Penanaman pohon baru harus dilakukan untuk menjaga debit air,” cenah.

Irman ngalakonan pametaan teuneung di wewengkon Pasir Bentang. Di wewengkon pangluhurna di Mandalamekar anu geus kagok dipiboga warga kondisina geus kritis.

Teu pikir panjang, Irman inisiatif nyalametkeun wewengkon éta kalawan meuli lahan kasebut kalawan ngamangpaatkeun duit tabunganna. Béda kalawan nu boga saméméhna, Irman ngan baris melak rébuan tangkal di luhur lahan angar. Manéhna meuli welasan hektar taneuh kalawan harga Rp 10 juta-Rp 15 juta pér hektar.

”Saya disebut seperti orang membaca koran terbalik. Membeli lahan di puncak bukit tandus yang tidak bisa digarap,” cenah.

Ajak Réncang

Irman usaha ngajak réncang sakampungna pikeun ngabenerkeun wewengkon anu geus jadi angar.

”Kalau tidak bertemu Irman, saya mungkin hingga kini masih merantau di Jakarta ngalola bisnis laundry,” kecap Dodi Rosadi (40), warga Mandalamekar.

Lila teu panggih, Irman ngabéjaan ka Dodi ngeunaan kaayaan Mandalamekar anu beuki ditinggalkeun generasi ngora ka dayeuh. Désa jadi henteu produktif. Warga ngarusak lingkungan pikeun ngabéla hirup.

Awalna Dodi henteu percaya. Geremet, manéhna balik kampung. Manéhna ogé disuguhan suremna mangsa hareup Mandalamekar. Haténa kausikkeun pikeun milu nyalametkeun taneuh kalahiranana.

”Saya pulang kampung tahun 2010. Saya ingin membangun desa,” kecap Dodi.

Hasil sawalana jeung Irman, manéhna milih ngangkat deui pamor cabé rahong. Cabé has Mandalamekar ieu sempet kaleungitan paminat, sanggeus urbanisasi wargana. Di antara lahan cabé, dipelak tangkal teuas pikeun nyegah urug sarta penampung cai.

Hasilna cukup nyugemakeun. Cabé anu jadi primadona padagang Pasar Induk Kramat Jati éta junun metot deui nonoman Mandalamekar séjénna pikeun balik kampung. Lain éta waé anu nyieun bagja, puluhan patani ti kacamatan séjén di Tasikmalaya ogé milu diajar melak cabé anu sarua.

Irman ngomong, cabé ngan hiji ti loba kasempetan usaha warga Mandalamekar anu balik kampung.

”Ada Sumitra yang tujuh tahun bekerja di Jakarta kini menjadi koordinator penjaga hutan. Ada juga Hendra Gunawan yang menjadi bos peternakan ayam puyuh. Studi dan promosi dilakukan warga secara mandiri memanfaatkan jaringan internet sejak 2011,” kecap Irman.

Téknologi Informasi

Pikeun ngaluaskeun kasempetan sarta muka wawasan warga Mandalamekar, Irman ngawanohkeun téknologi informasi.

Kapala Désa Mandalamekar Yana Noviandi ngaku wawuh kanu internet ti Irman. Yana weruh, mangsa hareup Mandalamekar bisa leuwih cerah lamun ngamangfaatkeun téknologi informasi.

Yana ngomong, henteu gampang diajar di wewengkon kalawan sambungan internet amburadul. Mindeng manéhna diajar ti wanci 21.00 nepi ka wanci 05.00 nyesuaikeun hadé henteuna raramat internet

”Apabila Irman menemukan sinyal yang baik di tengah sawah, ia akan ikut. Namun, saya punya tempat favorit, di pojok depan teras rumah,” cenahna.

Kedaék Yana henteu sia-sia. Melek téknologi, warga terus ngembang. Téknologi informasi ngenalkeun maranéhanana dina radio komunitas, blog, sarta loka. Kabéhanana dikokolakeun ngagunakeun “peranti lunak bebas dan terbuka (open Source)”.

”Warga juga punya blog pribadi. Dibantu Yossi Suparyo, aktivis pemberdayaan masyarakat desa, Mandalamekar punya laman mandalamekar.or.id dan diperbarui dengan mandalamekar.desa.id. Potensi dan aktivitas desa ada di sini,” kecap Yana.

Ahir minggu kaliwat, Irman nempokeun dua sértipikat sistem verifikasi legalitas kai (SVLK) Leuweung Karangsoak sarta gabungan Mekarsari, Cinunjang, Cinangsi, sarta Cibeureum. Sértipikat SVLK éta jadi bukti mutakhir kagigihan warga anu kagabung dina Mitra Alam Munggaran ngalestarikeun leuweung salega 443,64 hektar.

Saméméhna, maranéhanana jadi juara Konservasi Alam sarta Penghijauan Tingkat Kabupatén Tasikmalaya taun 2009 sarta 2010. Propinsi Jawa Barat ogé netepkeun Mandalamekar dina posisi pangalusna kadua dina pasanggiri konservasi tingkat Jawa Barat taun 2011. Tilu cinyusu sarta ratusan cinyusu leutik ngocorkeun cai deui.

”Seacology, lembaga nirlaba bidang lingkungan, pernah melihat usaha kami. Saya diundang ke Amerika Serikat mendapat Seacology Prize tahun 2011,” cenah.

Peran aktip Irman ngawangun Mandalamekar ngabawa kana tanggung jawab badag. Manéhna milu ngapromosikeun Undang-undang Désa ka sajumlah wewengkon.

Kiwari, Irman keur nyusun strategi. Manéhna narima tawaran ngapromosikeun Mandalamekar sarta désa séjénna ka 1.000 désa di 33 propinsi. Gawé ieu diinisiasi Badan Prakarsa Pemberdayaan Desa dan Kawasan ahir warsih ieu sarta diharepkeun rampung warsih hareup.

Irman ngomong, saban désa baris diajak mikawanoh kakuatanana. Désa anu hayang ngembangkeun tata kelola lingkungan bisa diajar di Mandalamekar.

Mandalamekar geus mikeun conto. Euweuh hiji ogé manusa anu hayang taneuh kalahiranana ancur teu berdaya. [kom]

Advertisements
  1. Can aya pairan.
  1. No trackbacks yet.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: