Tepas > Kabudayaan, Sajarah, Sunda > Sakolébat Sajarah Aksara Sunda

Sakolébat Sajarah Aksara Sunda

Minangka salah sahiji kabudayaan anu umurna cukup lila, sacara historis leuwih ti 16 abad ka tukang, kabudayaan Sunda ngabogaan kakayaan titilar kabudayaan mangrupa barang-barang tulisan, kawas prasasti, piagam, sarta naskah kuna anu cukup réa. Hal ieu némbongkeun ayana kaparigelan talari tulis-nulis di golongan balaréa Sunda. Kanyataan kasebut sakaligus ngabuktikeun ayana kasadaran anu luhur ti para karuhun balaréa Sunda ngeunaan pentingna nepikeun informasi hasil kaseukeutan wawasan, pikiran, sarta rarasaan maranéhanana mangrupa alpukah atawa ideu-ideu anu maranéhanana rekam ngaliwatan sarana basa sarta aksara dina saban waktu anu diliwatanana.

Kaparigelan balaréa dina tulis-nulis di wewengkon Sunda geus dipikanyaho di mana ayana kira-kira abad ke-5 Masehi, dina mangsa Karajaan Tarumanagara. Hal éta kasampak dina prasasti-prasasti ti jaman éta anu kalolobaan geus diomongkeun ku Kern (1917) dina buku anu dijudulan Versvreide Geschriften; Inschripties van den Indichen Archipel. Karya kasebut eusina cukup pepek data-data inskripsi sarta facsimile dibiruyungan peta arkeologis anu cukup écés.

Saterusna anyar kira-kira jaman Karajaan Sunda (mangsa Pakuan Pajajaran-Galuh, abad ka-8 nepi ka abad ka-16), sajaba kapanggih titilar anu mangrupa prasasti sarta piagam (Geger Hanjuang, Sanghyang Tapak, Kawali, Batutulis, sarta Kebantenan), ogé geus kapanggih titilar anu mangrupa naskah (anu bahanna lontar, nipah, kalapa, sarta awi) dina jumlah anu cukup réa sarta asalna ti sagala rupa wewengkon di wewengkon Jawa Barat atawa Tatar Sunda. Naskah-naskah pangkolotna anu kapanggih ti wewengkon Tatar Sunda ieu asalna ti kira-kira abad ka-14 nepi ka abad ka-16 Masehi.

Naskah-naskah dimaksud anu geus digarap sarta talungtik nepi ka ayeuna, diantarana Carita Parahyangan, Fragmen Carita Parahyangan, Carita Ratu Pakuan, Carita Lalampahan Bujangga Manik, Carita Sri Ajnyana, Carita Purnawijaya, Sanghyang Siksakanda Ng Karesian, Sanghyang Badan Déwata, Sanghyang Hayu, Pantun Ramayana, Serat Déwabuda, Serat Buwana Pitu, Serat Catur Bumi, Séwaka Darma, Amanat Galunggung, Darmajati, Jatiniskala, sarta Kawih Paningkes.

Dipanggihanna naskah-naskah Sunda saterusna nepi ka abad ka-20 geus dicatet dina sawatara laporan mangrupa buku katalog naskah anu dipigawé ku Juynboll (1899, 1912), Poerbatjaraka (1933), Pigeaud (1967-1968, 1970), Sutaarga (1973), Ekadjati dkk. (1988), Viviane Sukanda-tessier & Hasan Muarif Ambary (1990), sarta Ekadjati & Undang A. Darsa (1999). Naskah-naskah Sunda anu geus dicatet sarta diinvetarisasi kasebut kiwari disimpen dina koléksi musieum atawa perpustakaan anu diwangun ku pamaréntah atawa swasta, boh di jero nagari boh di luar nagari. Tapi kitu henteu saeutik naskah-naskah anu masih sumebar di golongan balaréa sacara perseorangan anu nepi ka kiwari tacan ka-inventarisasi.

Asal Tulisan: Buku Direktori Aksara Sunda untuk Unicode

Download Tulisan ieu dina versi Bahasa Indonesia (PDF).

Advertisements
  1. Can aya pairan.
  1. No trackbacks yet.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: